Luovuuden kehto: Näin teet työtiloista viihtyisän ja houkuttelevan

Nykyään, kun etätyöskentely on yleistynyt, on entistä tärkeämpää luoda toimistolle sellainen ympäristö, joka houkuttelee työntekijöitä ja saa heidät mieluummin astumaan toimistolle kuin pysymään kotonaan. Työtilojen viihtyvyys ei ole vain visuaalista silmäniloa, vaan se voi myös parantaa työntekijöiden tuottavuutta, luovuutta ja yleistä hyvinvointia. Tässä blogikirjoituksessa käsitellään, miten voit tehdä työtiloista viihtyisän keitaan, ottaen erityisesti huomioon sisustussuunnittelun, tekstiilit, verhot ja kaihtimet.

Sisustussuunnittelu: luovuuden ja mukavuuden tasapaino

Sisustussuunnittelulla on merkittävä vaikutus työympäristön tunnelmaan. Valitse värit ja kalusteet huolella niin, että ne tukevat työntekijöiden mielialaa ja luovuutta, selvitä myös mitä työntekijät itse kaipaavat. Huolehdi siitä, että tila on avoin ja valoisa, mutta vältä liian kliinistä ilmettä. Lisää viherkasveja ja muita luonnon elementtejä, jotka voivat parantaa ilmanlaatua ja luoda rauhallisen tunnelman. Työympäristöllä on merkitystä työtehtävien tuloksellisen suorittamisen ja työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta kaikissa töissä ja tehtävissä. Myös toimistoissa tarvitaan olosuhteet, jotka sujuvoittavat työtä eivätkä altista tarpeettomalle kuormittumiselle. Toimistoympäristöissä tehtävä työ on kognitiivisesti vaativaa, eli työtehtävien hyvä hoitaminen edellyttää inhimillisen tiedonkäsittelyn monia eri osa-alueita. Ota huomioon työtehtävä ja työn luonne ennen suunnittelua. Pohdi millainen ergonomia tukee työn tekemistä ja miten saadaan vaihteleva työasento mikäli työ on pääasiallisesti tietokoneella työskentelyä. Sähköinen työpöytä, muunneltavat tuolit, toimivat ja ergonomiset laitteet, mukavat näkymät toimistolta - kaikki nämä edesauttavat työntekijän hyvinvointia ja tuottavuutta. Katso vinkit toimistojen ergonomiaan vaikka täältä: https://www.ttl.fi/oppimateriaalit/ergonomian-tietopankki/toimisto-ja-tietotyo

Huomioi myös, että tiloissa olisi mahdollisuus palautua tarpeen tullen ja rauhoittua, sillä sitä etätyöntekijät usein kaipaavat kotitoimistoltaan. Aivoille ja aisteille on tarjottava aistikuormituksen vastapainoksi positiivisia virikkeitä kuormituksen purkamiseksi ja palautumisen tueksi. Aistiesteettömässä sisustamisessa suositaan usein pehmeitä sävyjä, luonnonmateriaaleja, epäsuoraa valaistusta ja pyöreitä muotoja sekä vältetään kiiltäviä pintoja. Ota työntekijät mukaan tilan suunnitteluun. Kysy heidän mielipiteitään väreistä, kalusteista ja muista yksityiskohdista. Kun työntekijät tuntevat, että heillä on osuus työtilan luomisessa, he todennäköisemmin arvostavat sitä ja viihtyvät siellä paremmin.

Tekstiilit: materiaalit, jotka tuovat tasapainoa ja vähentävät aistiärsytystä

Tekstiilit ovat olennainen osa viihtyisää työtilaa. Valitse pehmeitä ja laadukkaita materiaaleja, kuten paksuja mattoja, mukavia tyynyjä ja pehmeitä istuinpäällisiä. Huolehdi myös siitä, että työtuolit ovat mukavia istua pitkiäkin aikoja. Kun tekstiilit ovat houkuttelevia, työntekijät tuntevat olonsa kotoisaksi ja mukavaksi, mikä voi parantaa työmotivaatiota. Toimistotilat ovat muuttuneet viimeisten vuosikymmenien aikana. Siinä missä aiemmin toimistot tarkoittivat eriteltyjä työhuoneita, joissa työntekijät tekivät töitä omassa rauhassaan, ovat nykykonttorit useimmiten avokonttorimallisia työtiloja – ja siksi toimiston akustointi on tärkeää. Vaikka avotoimistossa työskentely onkin sinänsä mukavaa ympärillä olevien ihmisten vuoksi, tuottaa hälinä usein häiriötä. Hiljaiseen kotitoimistoon tottuneet saattavatkin hidastella konttorille paluuta toimiston melun vuoksi. Mahdollisuuksia akustisesti miellyttävän toimiston takaamiseksi on monia. On myös tärkeä tietää lähtötilanne. Toimiston hälyä voidaan mitata ja samoin toimiston happipitoisuutta. Mikäli havaitaan tunkkaisuutta, liikaa melua jne, voidaan lähteä parantamaan työtilaa.

Akustiikkaan vaikuttaa hyvin moni tekijä. Tilan laajuus, korkeus, pinnat, tilassa olevat äänet, kalusteet ja ihmiset vaikuttavat tilan akustiikkaan. Akustisilla verhoratkaisuilla voidaan vaikuttaa tehokkaasti kovista pinnoista heijastuvaan haittaääneen. Ääntä absorboivien ominaisuuksien lisäksi verhoilla voidaan vaikuttaa valon määrään. Akustoivat verhot toimivat akustoivina elementteinä sekä ikkunoissa että tilanjakajina. Verhojen lisäksi tarvitaan usein myös muita akustoivia elementtejä, kuten mattoja, mahdollisesti akustiikkalevyjä ja -valaisimia. Hyvä on myös huomioida kalusteiden liikuttamisesta syntyvät äänet ja käyttää niissä kalustetassuja.

Akustoivat verhot ovat sekä kauniita että toiminnallisia: niihin on saatavana monia värivaihtoehtoja ja niillä voidaan tehokkaasti myös pimentää tilaa. Akustoivina tilanjakajina käytettäessä verhot sitovat ääntä, mutta sallivat haluttaessa näköyhteyden, jolloin tila säilyy avaran tuntuisena verhojen tuomasta yksityisyydestä huolimatta. Tutustu aiheeseen lisää: https://www.akustiikkapalvelut.fi/akustiikan-perusteet

Verhot ja kaihtimet: säädä valoa ja yksityisyyttä

Valaistus on avainasemassa viihtyisän työtilan luomisessa. Verhoilla ja kaihtimilla voit säädellä valon määrää ja luoda optimaalisen työskentelyympäristön. Valitse laadukkaat kaihtimet, jotka estävät häikäisyä ja suojaavat näyttöjä heijastuksilta, jättäen silti mahdollisuuden myös päivänvalon hyödyntämiselle sekä maisemien ihailulle. Verhoilla voit pehmentää tilan ilmettä ja tarjota myös yksityisyyttä avotiloissa. Ammattimaisesti sisustettu ja varusteltu toimisto peittoaa kotitoimiston viihtyvyydessä.

Toimiston miellyttävä lämpötila lisää työn tehokkuutta – helteellä moni jopa kaipaa viilennetylle toimistolle ja taas talvella voisi olla mukava käpertyä viltin sisään villasukissa. Toimiston valaistus puolestaan on avainasemassa työntekijöiden jaksamisessa pimeään vuodenaikaan. Laadukkaasti valaistussa toimistossa päivä lähtee käyntiin kotitoimistoa joutuisammin, ja ammattimainen valaistuksen säätö parantaa konttorin miellyttävyyttä. Hyvä sisäilmasto on yksi tärkeä osa sujuvaa ja terveellistä työskentelyä niin työsuojelullisesta kuin yleisestä viihtyvyysnäkökulmasta. Huomioi, että toimiston happipitoisuutta kannattaa seurata ja mitata.

Viihtyisä taukotila: Rentoutumista ja yhteisöllisyyttä

Älä unohda taukotilaa! Luo viihtyisä paikka, jossa työntekijät voivat rentoutua ja viettää aikaa yhdessä. Lisää pehmeitä istuinmukavuuksia, kasveja ja ehkäpä pelialue tai yksityisempi tila, jossa voi rentoutua ja palautua myös muista ihmisistä. Tämä paitsi parantaa työntekijöiden henkistä hyvinvointia myös edistää tiimityötä ja yhteisöllisyyttä. Ota huomioon, että työstä ja työn kuormituksesta tulee olla mahdollisuus palautua tauoilla ja lisää mahdollisuuksia myös taukoliikuntaan ja erilaisiin mahdollisuuksiin liikuttaa kroppaa, saada happea ja taukoa työstä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että viihtyisän työtilan luominen vaatii huolellista harkintaa sisustussuunnittelusta aina tekstiileihin ja verhoihin. Panosta mukavuuteen ja käytettävyyteen, ja luo tila, joka houkuttelee työntekijöitä astumaan toimistolle päivästä toiseen.

Heidi Haapa-aho

"Kun on uskallusta ja ahkeruutta niin vain taivas on rajana." Valokki Design on yhden naisen toimisto ja yrittäjänä on Heidi Haapa-aho. Työkokemusta on kertynyt yli kymmeneltä vuodelta usealta eri toimialalta ja yrittäjä-kokemusta on yli 10 vuodelta.”

http://www.valokkidesign.fi
Edellinen
Edellinen

Markiisin huolto-ohje talveksi

Seuraava
Seuraava

Kaihdinten ja verhojen suunnittelu remontin yhteydessä