Aurinkosuojaus ja sisustuksellisuus kotona
Energiansäästö on ajankohtainen aihe niin rakennusalan ammattilaisten kuin kuluttajien keskuudessa. Kun aurinkosuojaus huomioidaan jo suunnittelun alkumetreillä, jäähdytystä ei välttämättä tarvita lainkaan.
Niin ihana asia kuin aurinko onkin, häikäisee se välillä liiankin kirkkaasti ja nostaa kesähelteillä sisätiloissa lämpötilan tukalan korkeaksi. Aurinkosuojauksella voidaan minimoida tilojen jäähdytystarve. Samalla saadaan pienennettyä myös energiankulutusta. Aurinkosuojauksella estetään liiallisen auringonvalon ja -lämmön pääsy sisätiloihin kesäaikoina. Ilman aurinkosuojausta erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloissa sisäilman lämpötila voi nousta liian korkeaksi, jolloin jäähdytystarve kasvaa ja taas tehokkaalla aurinkosuojauksella voidaan minimoida jäähdytystarve.
Rakennuksen aurinkosuojauksella voidaan vähentää jäähdytyksen ja lämmityksen energiantarvetta ja samalla vaikuttaa asunnon valaistusolosuhteisiin ja viihtyvyyteen kotona. Tyypillisessä kerrostalossa sähkölaitteet, aurinko ja ihmiset voivat tuottaa lämpöä jopa kolmanneksen rakennuksen lämmöntarpeesta (lähde motiva.fi). Jäähdytyksen osuus rakennusten energiankulutuksesta kasvaa koko ajan, kun matalaenergia- ja passiivitalot yleistyvät ja rakennuksiin tulee lisää lämpöä tuottavaa tekniikkaa.
Auringon aiheuttamaa jäähdytystarvetta voidaan vähentää tehokkaasti aurinkosuojauksella. Hyvin suunniteltu suojaus voi johtaa siihen, ettei koneelliselle jäähdytykselle ole edes tarvetta. Toimivalla suojauksella voidaan vähentää myös lämmitystarvetta, kun auringosta saatava lämpö saadaan hyödynnettyä. Aurinkosuojauksen vaikutus energiansäästöön riippuu esimerkiksi rakennuksen sijainnista, ilmansuunnasta ja muodosta. Toimivalla suojauksella voidaan valaistuksessa hyödyntää myös luonnonvaloa, mikä vähentää valaistukseen käytettävää energiankulutusta ja lisää asunnon viihtyisyyttä.
Aurinkosuojaus rakennusvaiheessa tai jälkiasennuksena
Aurinkosuojaus voidaan suunnitella uudisrakennuksiin yhdessä ikkunoinnin, valaistuksen ja sähkösuunnittelun kanssa tai se voidaan jälkiasentaa jo olemassa oleviin rakennuksiin. Hyvä on huomioida aurinkosuojaus jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa, jolloin voidaan vaikuttaa ikkunoiden ilmansuuntiin, ikkunatyyppeihin sekä suunnitella vaikkapa integroidut automaattiset aurinkosuojat.
Aurinkosuojauksessa suurin teho saavutetaan, jos lämpösäteilyn pääsy ikkunalle saadaan estettyä kokonaan. Ikkunoidenkin välissä olevat sälekaihtimet auttavat, mutta niiden vaikutus on pienempi kuin talon ulkopuolisella aurinkosuojauksella. Tehokkain aurinkosuojaus toteutetaan ulkopuolisilla aurinkosuojilla (esimerkiksi markiisit, screenit) sekä sisäpuolisilla aurinkosuojilla (esimerkiksi säle-, rulla- ja plissékaihtimet). Valikoimistamme löytyy muun muassa automaattisesti ohjautuvia ikkunan ulkopuolisia sälekaihtimia sekä moottoroituja markiiseja. Automatisoinnin avulla saavutetaankin kaikista parhain energiatehokkuus, koska aurinkosuojat voivat silloin toimia vaikkapa huonelämpötilan tai auringonvalon perusteella automaattisesti.
Liikkuvia aurinkosuojia ovat muun muassa moottoroidut kaihtimet, ikkuna- ja terassimarkiisit sekä ikkunan eteen rullautuvat läpinäkyvät aurinkosuojat eli niin kutsutut screen-kaihtimet. Kiinteitä suojia ovat esimerkiksi ikkunan edessä oleva vaakasäleikkö tai ikkunan yläpuolella oleva korimarkiisi. Kiinteän suojauksen ongelmana on, että se ei pysty mukautumaan olosuhteisiin, kuten auringon liikkeisiin.
Kaikkein tehokkain aurinkosuojaus kiinnitettävillä suojaimilla saadaan, kun käytetään samanaikaisesti sekä ulkopuolisia aurinkosuojaimia kuten markiiseja, screenejä ja sälerullaimia että sisäpuolisia aurinkosuojia, kuten esimerkiksi juuri sälekaihtimia tai rullaverhoja.
Sisustuksellisia vinkkejä aurinkosuojaus edellä
Tehokas aurinkosuojaus toimii juuri silloin kun sitä tarvitaan, tämän mahdollistaa automatiikka ja moottoroidut ratkaisut. Asiantuntevat ammattilaisemme auttavat tuotevalinnassa sekä tuotteen hyödyn että sen sopivuudessa kotinne sisustukseen. Aurinkosuojauksen ei tarvitse olla “ruman näköinen” vaan se voi olla luonteva osa koko kodin sisustusta ja istua valittuihin ikkunoihin. Mikäli valitaan ulkopuolinen aurinkosuojaus, on usein ratkaisuna markiisi tai ulkopuolinen screenkaihdin, ns. ZIP-screen. Kankaat sekä markiisin malli ja rungon värimaailma voidaan suunnitella talon ilmeeseen sopivaksi ja mikäli päästään jo rakennusvaihetta ennen vaikuttamaan ratkaisuihin, voidaan aurinkosuojaus jopa piilottaa rakenteisiin silloin kun sitä ei tarvita.
Sisäpuolisissa ratkaisuissa mietitäänkin useammin juurikin sisustuksellista näkökulmaa. Mikä ratkaisu kestäisi aikaa, olisi osana kodin sisustusta, mutta toimisi silti tehokkaana auringonsuojana? Usein valitaan vaikkapa aluminisoidulla taustalla oleva screenkangas kodin muuhun sisustukseen istuen mikäli halutaan paras mahdollinen aurinkosuojaus sisäpuolelle asennettaessa. Toisinaan taas avattavien ikkunoiden osalta tehokkain ratkaisu on sälekaihtimet tai ikkunan väliin asennettu screenkaihdin. Tällöin voidaan myös pehmeillä verhoilla tai rullakaihtimella luoda lisää tunnelmaa tilaan ja tarvittaessa valon määrää voidaan lisätä valitsemalla screenkankaita, jotka eivät pimennä vaan antavat hyvää päivänvaloa tiloihin.
Autamme oikeanlaisen ratkaisun valinnassa. Tutustu ilmaiseen suunnittelupalveluumme.